După 3 ani de dezvoltare ambițioasă, integrare, testare și validare a unei baze de cod și a unui set de unelte, luna martie 2022 a marcat sfârșitul proiectului UNICORE finanțat prin fonduri europene, ce permite dezvoltatorilor de software să creeze rapid soluții sigure, portabile, scalabile și de înaltă performanță, pornind de la aplicațiile deja existente. O parte din activitățile de cercetare și implementare din cadrul proiectului s-au desfășurat pe infrastructura din 5G Lab.
Proiectul, demarat la începutul anului 2019 în cadrul unui consorțiu format din 12 parteneri din mediul academic, industrial și al IMM-urilor, sub coordonarea Universității POLITEHNICA din București, și-a atins obiectivele de referință în furnizarea definițiilor, specificațiilor, proiectării și implementării uneltelor UNICORE. În același timp, au fost atinse și obiectivele în evaluarea tehnologiilor dezvoltate de consorțiu printr-o serie de studii ce acoperă mai multe domenii de aplicare.
UNICORE abordează seturile de caracteristici și cerințele de performanță din soluțiile de ultimă generație compatibile cu DevOps [i], permițând dezvoltatorilor și furnizorilor independenți de software, inginerilor DevOps și utilizatorilor finali din industrie să își implementeze produsele într-un mediu sigur și flexibil, cu ajutorul uneltelor dezvoltate în cadrul proiectului.
Beneficiile utilizării Unikernels sunt timpii rapizi de instanțiere, securitatea sporită a mediului DevOps, creșterea performanței față de soluțiile de virtualizare SOTA și consumul redus de energie.
Obiectivele principale ale UNICORE sunt orientate spre a permite ISV-urilor (Independent Software Vendors) o implementare rapidă și sigură a virtualizării cu ajutorul uneltelor Unikernel, în medii cu înaltă densitate și reziliență sporită. Acest lucru a fost realizat prin dezvoltarea unui set de instrumente software, gratuite și open-source, pentru a permite automatizarea instanțierii și a virtualizării aplicațiilor portabile bazate pe Unikernels, în următoarea generație de medii de cloud computing.
În plus, tehnologiile dezvoltate în UNICORE au fost validate în 5 cazuri de utilizare relevante pentru industrie, în 4 domenii de aplicare - Lambda Computing, Network Function Virtualization, Internet of Things și Smart Contracts.
Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) a validat un studiu de caz Serverless Computing axat pe conversii de imagini digitale într-un mediu Unikernel. Orange România a demonstrat utilizarea Unikernels pentru a implementa virtualizarea serviciilor de rețea și de monitorizare a performanței funcționalitățlor de tip ”Gateway”, iar Accelleran (XLRN) au demonstrat utilizarea Unikernels în virtualizarea componentelor de acces radio în rețelele 5G, în timp ce cazurile de utilizare ale Ekinops (OA) au demonstrat viabilitatea utilizării Unikernels pentru virtualizarea serverelor care gestionează schimburile de chei criptografice în rețelele definite de software (SDWAN) și a virtualizării unui echipament client (vCPE).
Studiul de caz al Nextworks (NXW) privind automatizarea locuințelor și IoT a validat flexibilitatea și performanța implementării platformei de gestionare a locuințelor și a clădirilor inteligente folosind Unikernel. În cele din urmă, École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) a demonstrat eficiența virtualizării componentelor unui blockchain în ceea ce privește performanța, fiabilitatea și reducerea costurilor într-un mediu Unikernel.
Orange România efectuează în prezent o analiză tehno-economică bazată pe posibilitatea de a integra platforma PacketCloud dezvoltată de Correct Networks (CNW) în capabilitățile de Edge Computing ale rețelelor 5G.
Correct Networks (CNW) este un start-up din domeniul tehnologiilor rețelelor viitorului înscris în Orange Fab, programul de accelerare prin care Orange susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.
Datorită dezvoltărilor și colaborării UNICORE, s-a validat deja fezabilitatea tehnică pentru a implementa PacketCloud ca o soluție extrem de eficientă și sigură în rețeaua Orange 5G pentru două aplicații native cloud. Dezvoltarea ulterioară va permite o capacitate de rutare la nivelul rețelei centrale, permițând companiei să direcționeze traficul între rețelele sale către o componentă a Edge-ului 5G, găzduită pe PacketCloud.
Un proiect de utilizare în fază inițială ce urmează să fie monetizat pe baza toolchain-ului UNICORE și a PacketCloud este implementarea unui gateway virtual de securitate a rețelelor, în Edge-ul rețelei 5G, ce vizează segmentul IMM-urilor. Un al doilea proiect vizează utilizarea PacketCloud pentru virtualizarea în mediul Edge a unei soluții complexe de analiză în timp real al conținutului video, ce va facilita dezvoltarea rapidă și eficientă a unor capabilități în segmente precum orașe inteligente și securitate și siguranță publică. Prin aceste proiecte pilot, putem considera că ambițiile Orange în ceea ce privește contribuțiile în cadrul UNICORE vor evolua spre o implementare cu focus în piață.
UNICORE a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene în cadrul acordului de grant nr. 825377.