Nouă premieră 5G Lab: Prima infrastructură de rețea 5G SA bazată pe arhitectura OpenAirInterface utilizată pentru un usecase de tip low-latency cu mobilitate în medii deschise

12 aug. 2022

Orange România marchează o nouă premieră în domeniul inovației având la bază dezvoltarea noilor infrastructuri de comunicații 5G, ce vor susține, în viitor, atingerea obiectivelor de creștere a calității vieții.

Cu ajutorul infrastructurii din 5G Lab, ca parte a proiectului european de cercetare 5G-VICTORI, proiect 5G-PPP, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia, specialiștii Orange și alți parteneri ai consorțiului au reușit implementarea primei infrastructuri de rețea 5G bazată pe arhitectura de tip OpenAirInterface (OAI) ce a fost utilizată în demonstrarea unui studiu de caz de tip outdoor în mobilitate.

Mai exact, în condiții reale de operare, într-un autobuz electric aparținând Primăriei Municipiului Alba Iulia, au fost montate echipamente tehnice compatibile cu tehnologia OAI, cât și o zona de edge computing, ce utilizau o stație 5G amplasată în apropierea refugiilor de autobuz pentru a transmite în timp real date colectate din interiorul mijlocului de transport în comun.

Scopul a fost de a demonstra capabilitățile superioare oferite de tehnologia 5G pe partea de infotainment și de servicii video pentru siguranța publică în comparație cu cele suportate de actuala tehnologie 4G. Pentru ca acest test să devină complet funcțional în rețeaua Orange 5G stand alone s-a lucrat în cadrul proiectului timp de 36 de luni, rezultatele fiind prezentate la începutul lunii iulie către reprezentanții Comisiei Europene într-o demonstrație ce a avut loc chiar în Cetatea Alba Carolina.

Obiectivele finale ale implementării sunt, în primul rând, de a testa infrastructura rețelei, apoi de a pune astfel de cazuri de utilizare, cu un real impact în comunitate, într-o formă comercială, în beneficiul cetățenilor.

Află detalii despre proiectul 5G-VICTORI din materialul realizat de Ziarul Financiar cu Jesús Gutiérrez Terán, Project Manager 5G-VICTORI Consortium, Maria Seemann, City Manager Primăria Municipiului Alba-Iulia și Marius Iordache – E2E Architecture Manager Orange:

Tag-uri

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.