Orange România se implică în proiectele de cercetare și inovare 5G-PPP, proiecte care contribuie activ la dezvoltarea arhitecturii 5G, la standardizarea noii tehnologii și demonstrarea funcționalității noilor arhitecturi.
5GASP - 5G Application & Services experimentation and certification Platform
5GASP își propune să scurteze procesul de la idee la piață prin crearea unui testbed complet automat și ce poate fi utilizat independent, dedicat companiilor mici și medii. Astfel, acesta va susține dezvoltarea și testarea rapidă a aplicațiilor inovatoare pe 5G, ce folosesc arhitectura bazată pe 5G NFV (Network Functions Virtualization).
VITAL-5G - Vertical Innovations in Transport And Logistics over 5G experimentation facilities
Ecosistemul pan-european de transport și logistică este considerat unul dintre principalii beneficiari ai tehnologiei 5G. Așadar, transferul serviciilor susținute de 5G de la stadiul de teste/proiecte pilot către producție depinde foarte mult de disponibilitatea instrumentelor și API-urilor flexibile și intuitive pentru design-ul, management-ul și orchestrarea acestor servicii pe 5G.
5G-EVE - 5G European Validation Platform for Extensive Trials
Proiect 5G-PPP început în iulie 2018, își propune crearea unei rețele 5G pan-europene prin integrarea infrastructurii 5G din 4 țări. Orange își aduce aportul în mod special pe zona de integrare a infrastructurii 5G în Franța; în plus, pune la dispoziție infrastructura dezvoltată către start-up-uri și universități/centre de dezvoltare.
5G-Victori urmărește să demonstreze și să valideze funcționarea anumitor aplicații/servicii peste infrastructura 5G. În cadrul acestui proiect, Orange România își propune dezvoltarea unei aplicații de iluminat public inteligent cu scopul final de a o produce pe scară largă.
Proiectul SLICENET, demarat în 2017, introduce conceptul de partajare („slicing”) a rețelei pentru ca infrastructura 5G să suporte alocarea resurselor de care au nevoie business-urile din varii domenii (sănătate, producție, auto, IoT, smart city, etc.)
MATILDA definește arhitectura completă care permite exploatarea infrastructurii 5G de către aplicațiile/serviciile folosite de business-uri din diferite industrii. Orange România propune în aceste proiecte un scenariu de iluminare publică inteligentă care va putea funcționa peste infrastructura 5G definită într-un mediu de test.
Orange colaborează cu universitatea Politehnica din București în multiple proiecte de cercetare. Află mai multe despre această colaborare, din emisiunea ZF Tech Day.