5G pentru intersecțiile inteligente din orașele viitorului – soluția 5G Smart Intersection

29 mart. 2023

Orange Business Services alături de Continental Automotive România și Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, au implementat cu succes soluția 5G Smart Intersection ce combină prelucrarea imaginilor video asistată de inteligența artificială cu beneficiile aduse de conexiunea la o rețea 5G și o soluție de tip edge-computing.

Această soluție are ca scop principal dezvoltarea de sisteme hardware și software care permit vehiculelor automate și conectate să-și coordoneze comportamentul de conducere atunci când trec prin intersecții inteligente. Coordonarea se bazează nu doar pe inteligența internă a vehiculului, ci și pe comunicarea cu alte vehicule, precum și cu infrastructura inteligentă bazată pe tehnologii de conectivitate, precum 5G.

Soluția Smart Intersection se bazează pe infrastructura Orange 5G Lab Iași, fiind unul dintre proiectele comune pe care echipele noastre le vor dezvolta în următorii ani. Astfel, la nivelul intersecției Podu Roș din Iași au fost amplasate camere de supravghere pe 2 stâlpi de semaforizare, folosite pentru detectarea participanților la trafic și crearea unui model digital al intersecției. Camerele sunt conectate la rețeaua 5G Orange, iar fluxul video, de date, este transmis aproape instantaneu, beneficiind de ratele de transfer crescute oferite de tehnologia mobilă de ultimă generație, către un nod de edge-compute din datacenter-ul laboratorului 5G Orange. Aceste date vor fi analizate rapid, iar deciziile și informațiile rezultate vor ajunge înapoi în intersecție și către participanții la trafic cu o înârziere foarte scăzută.

Finalitatea proiectului se traduce prin scăderea numărului de accidente rutiere, cu sau fără victime, prin folosirea de sisteme de traffic inteligent. Acest deziderat a fost asumat de partenerii de la Continental Automotive prin obiectivul Vision Zero - Zero Accidente Fatale, Zero Accidente cu Victime, Zero Incidente în Trafic.

Află mai multe despre aplicabilitatea proiectului și detalii tehnice de implementare din video-ul de mai jos:

Tag-uri

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.