Proiecte de cercetare în domenii precum 5G și 6G

14 apr. 2021

Orange România se implică în proiectele de cercetare și inovare din programe precum 5G-PPP, Horizon Europe sau PNRR, proiecte care contribuie activ la dezvoltarea arhitecturii 5G, la standardizarea viitoarelor rețele 6G și demonstrarea funcționalității noilor arhitecturi.

TRIALSNET.svg
TrialsNet - TRials supported by Smart Networks beyond 5G

Proiectul de cercetare TrialsNet își propune să implementeze soluții pe scară largă pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor printr-o serie de aplicații inovative, care să streseze rețelele 5G actuale, cu scopul de a modela tranziția către viitoarele rețele 6G. În cadrul proiectului, Orange, alături de partenerii de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iasi, vor pilota soluții pentru segmentul de Infrastructură, Transport, Securitate și Siguranță, construind astfel primele aplicații peste infrastructura din 5G Lab Iași.

RIGOUROUS.png
RIGOUROUS - secuRe desIGn and deplOyment of trUsthwoRthy cOntinUum computing 6G Services

Proiectul RIGOUROUS adresează riscurile majore de securitate cibernetică care vor amenința dispozitivele, infrastructura de calcul și următoarea generație de servicii bazate pe rețelele 5G și 6G. RIGOUROUS va răspunde acestor provocări prin introducerea de servicii inteligente care folosesc mecanisme de învățare automată (ML) și AI pentru a reacționa dinamic la amenințările ce vor apărea la toate nivelurile infrastructurii de rețea.

6GREEN.png
6Green - Green Technologies for 5/6G Service-Based Architectures

Prin proiecte precum 6Green, examinăm modalități de integrare a algoritmilor de învățare automată în gestionarea infrastructurii noastre radio în scopul reducerii consumului de energie. Un scenariu de utilizare care va fi testat în cadrul proiectului se referă la scenariile de calamitate naturală, în care infrastructura de telecomunicații este critică și trebuie menținută în funcțiune cât mai mult timp posibil, folosind de aceasta data sisteme autonome pentru reducerea consumului de energie.

ADROIT6G.png
ADROIT6G - Distributed Artificial Intelligence-driven open and programmable architecture for 6G networks

Proiectul ADROIT6G își propune să pregătească tranziția de la rețelele 5G la cele 6G, prin regândirea modului de proiectare a rețelelor mobile pentru a răspunde cerințelor pe care aplicațiile inovatoare din viitor le vor impune. Proiectul are ca obiectiv realizarea a 3 studii de caz: Immersive Extended Reality (XR), IoT industrial (IIoT) și Roboți colaborativi (coboți) în domeniul construcțiilor.

DYNABIC2.png
DYNABIC - Dynamic business continuity of critical infrastructures on top of adaptive multi-level cybersecurity

Proiectul DYNABIC are ca obiectiv să sporească reziliența și să asigure continuarea activității operatorilor de servicii esențiale și a operatorilor de infrastructuri critice din Europa, în fața unor amenințări cibernetice avansate. Platforma DYNABIC va oferi un set de obiective specifice pentru gestionarea și managementul riscurilor sistemelor critice prin adaptarea dinamică a sistemului, a răspunsurilor umane și a proceselor din organizații.

netzerocities-logo-300x300v1.png
NetZeRoCities - National Competence Center and solutions for the development of Climate Neutral and Smart Cities

Împreună cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București participăm în proiectul NetZeRoCities, finanțat prin cadrul PNRR, ce își propune construirea unor centre de competență locale pentru verticalele de smart city și neutralitate climatică. În cadrul proiectului extindem infrastructura de comunicații din 5G Lab în exterior, în campusul UNSTPB, pentru a pilota aplicații IoT de mobilitate inteligentă, monitorizare a mediului și clădirilor din universitate.

logo-eucip.png
EU-CIP - European Knowledge Hub and Policy Testbed for Critical Infrastructure Protection

Proiectul EU-CIP va dezvolta o nouă rețea paneuropeană de cunoștințe și bune practici pentru infrastructurile informatice critice, care va permite forurilor legislative să creeze legi bazate pe date și dovezi, pentru a susține inovația și operatorii de infrastructuri critice. Orange România face parte din EU-CIP în calitate de operator de infrastructuri critice și va lucra în cadrul clusterului ECSCI pentru a genera și valida bune practici privind reziliența infrastructurilor de telecomunicații, gestionarea riscurilor și adaptarea la amenințări complexe.

5gasp-logo-1
5GASP - 5G Application & Services experimentation and certification Platform

5GASP își propune să scurteze procesul de la idee la piață prin crearea unui testbed complet automat și ce poate fi utilizat independent, dedicat companiilor mici și medii. Astfel, acesta va susține dezvoltarea și testarea rapidă a aplicațiilor inovatoare pe 5G, ce folosesc arhitectura bazată pe 5G NFV (Network Functions Virtualization).

Vital-5G-Logo-600x294-1
VITAL-5G - Vertical Innovations in Transport And Logistics over 5G experimentation facilities

Ecosistemul pan-european de transport și logistică este considerat unul dintre principalii beneficiari ai tehnologiei 5G. Așadar, transferul serviciilor susținute de 5G de la stadiul de teste/proiecte pilot către producție depinde foarte mult de disponibilitatea instrumentelor și API-urilor flexibile și intuitive pentru design-ul, management-ul și orchestrarea acestor servicii pe 5G.

5g-eve
5G-EVE - 5G European Validation Platform for Extensive Trials

Proiect 5G-PPP început în iulie 2018, își propune crearea unei rețele 5G pan-europene prin integrarea infrastructurii 5G din 4 țări. Orange își aduce aportul în mod special pe zona de integrare a infrastructurii 5G în Franța; în plus, pune la dispoziție infrastructura dezvoltată către start-up-uri și universități/centre de dezvoltare.

5g-victori-logo
5G-VICTORI - Vertical Demos over Common Large Scale Field Trials for Rail, Energy and Media Industries

5G-Victori urmărește să demonstreze și să valideze funcționarea anumitor aplicații/servicii peste infrastructura 5G. În cadrul acestui proiect, Orange România își propune dezvoltarea unei aplicații de iluminat public inteligent cu scopul final de a o produce pe scară largă.

slicenet-logo
SLICENET - End-to-End Cognitive Network Slicing and Slice Management Framework in Virtualised Multi-Domain, Multi-Tenant 5G Networks

Proiectul SLICENET, demarat în 2017, introduce conceptul de partajare („slicing”) a rețelei pentru ca infrastructura 5G să suporte alocarea resurselor de care au nevoie business-urile din varii domenii (sănătate, producție, auto, IoT, smart city, etc.)

matilda-logo
MATILDA - A Holistic, Innovative Framework for Design, Development and Orchestration of 5G-ready Applications and Network Services over Sliced Programmable Infrastructure

MATILDA definește arhitectura completă care permite exploatarea infrastructurii 5G de către aplicațiile/serviciile folosite de business-uri din diferite industrii. Orange România propune în aceste proiecte un scenariu de iluminare publică inteligentă care va putea funcționa peste infrastructura 5G definită într-un mediu de test.

Orange colaborează cu universitățile tehnice din țară în multiple proiecte de cercetare. Un astfel de exemplu este parteneriatul cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, detaliat în emisiunea ZF Tech Day.

Tag-uri

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.