Orange 5G Lab | Iași

Despre 28 mart. 2023

Orange 5G Lab Iași este o inițiativă Orange în colaborare cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și Continental Automotive România, ce își propune să susțină cercetătorii, startup-urile și companiile din regiunea Moldovei să își testeze în avans soluțiile bazate pe 5G și să inoveze în jurul acestei tehnologii.

Orange 5G Lab face parte dintr-o inițiativă internațională a grupului Orange care își propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea valorii, utilității și oportunităților aduse de 5G și în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie digitală.

Situat în incinta facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul TUIASI, Orange 5G Lab Iași pune la dispoziția partenerilor cea mai nouă rețea de comunicații 5G, echipamente și platforme avansate, precum și o echipă dedicată de experți din Orange, Continental Automotive și din cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași.


Ce poți face în Orange 5G Lab?

  • Descoperă tehnologia 5G, fii la curent cu cele mai noi cercetări în domeniu și descoperă o lume nouă de oportunități prin proiectele pilot dezvoltate și documentate în cadrul laboratorului.
  • Experimentează și testează-ți produsele în cea mai nouă infrastructură și explorează întregul lor potențial.
Infrastructura și echipamentele disponibile
5G Lab are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în rețeaua comercială în viitor, însă în prezent pot fi testate doar în mediu de laborator.

Echipa Orange 5G Lab Iași

În cadrul Orange 5G Lab Iași ai acces la o echipă de experți din Orange, Continental Automotive și TUIAȘI cu vastă experiență în domeniul rețelelor de comunicații, industriei automotive, dezvoltării de produse tehnologice, inovației, securității cibernetice și cercetării academice.

CIPRIAN_COMSA1

Conf.dr.ing. Ciprian COMȘA
Coordonator 5G Lab (TUIASI & Continental)

Ciprian Comșa este în prezent conferențiar universitar la TUIASI. El este, de asemenea, academic liaison & innovation manager la Continental Automotive. A obținut titlul de doctor în inginerie electronică și telecomunicații la NJIT. A desfășurat activități de cercetare în comunicații wireless, detecția de obiecte, localizarea surselor radio și compressive sensing. Ariile sale de cercetare includ în plus managementul inovației, algoritmi de procesare a semnalelor în comunicații, comunicațiile vehiculare și inteligența artificială aplicată în domeniile auto și în telecomunicații. Participarea la cele mai recente proiecte se numără WiS4Iasi și TrialsNet, iar în prezent coordonează o inițiativă a TUIASI în parteneriat cu Orange și Continental privind educația, inovarea aplicată și cercetarea în tehnologii de detecție și telecomunicații, cu accent pe 5G: Connected Sensing for Ubiquitous Mobility.

CONSTANTIN_CARUNTU1

Prof.dr.ing. Constantin CARUNTU
Membru în echipa de management 5G Lab și
cercetător senior în controlul autovehiculelor (TUIASI & Continental)

Constantin Căruntu este fondatorul laboratorului de Vehicule Automate de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (TUIASI), Facultatea de Automatică și Calculatoare. În prezent, ocupă o poziție de profesor universitar și ține ore la disicplinele Transmisia datelor – controlul la distanță al proceselor, Modelare și control predictiv și Controlul sistemelor auto. De-a lungul carierei sale academice, a fost implicat în mai multe proiecte de cercetare internaționale și naționale în domeniile sistemelor de control în rețea, control predictiv, convoaie de autovehicule și altele. De asemenea, Constantin Căruntu ocupă o poziție de Business Owner la Continental Automotive România pe teme Inteligență Artificială.

VLAD_CHIRIAC1

Șef lucrări.dr.ing. Vlad M. CHIRIAC
Membru în echipa a laboratorului 5G și cercetător procesarea semnalelor din domeniul aplicațiilor fără fir

Vlad M. Chiriac este șef de lucrări la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. În 2012 a primit titlul de doctor în inginerie electrică și telecomunicații la New Jersey Institute of Technology, SUA. Ca job part-time, este, și Functional Cybersecurity Manager la Veoneer Romania SRL.
Domeniile de cercetare includ securitatea cibernetică și siguranța în sistemele încorporate, comunicațiile celulare și inter-vehiculare, localizarea activă și pasivă. Are o experiență de peste 5 ani în domeniul procesării semnalelor și peste 5 ani de experiență în industria auto. În calitate de șef de lucrări, el predă Embedded Signaling, Communication and Networking (master) și Software Engineering and Model Based Design (master).

CARLOS_PASCAL1

Assist.prof.dr.ing. Carlos PASCAL
5G Lab member and researcher in connectivity and computing in Robotics and Industrial Systems (TUIASI)

În calitate de adoptator timpuriu și influencer de tendințe tehnologice, Carlos Pascal se concentrează pe aplicarea inteligenței artificiale distribuite în aplicații practice. Deține o diplomă de master (2008) și una de doctor (2011) în Ingineria Sistemelor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România, efectuând cercetări sub titlul „Arhitectură adaptivă bazată pe agenți pentru controlul fluxului de lucru”. Preocupările sale de cercetare implică modelarea, analizarea și dezvoltarea sistemelor de producție și aplicații de Inteligență Artificială, Internet of Things și Cloud/Edge computing în Robotică și Sisteme Industriale, fiind până în prezent implicat ca director/ membru al echipelor de cercetare în patru proiecte. Totodată, se concentrează și pe sistemele de vehicule multi-autonome odată cu experiența din proiectul „Grid Plutoning by Swarm intelligence”. Din 2018, el ajută companiile locale să adopte și să integreze roboți industriali și soluții bazate pe inteligență artificială. Este autor și coautor al mai multor publicații recenzate.

NICOLAE_CLEJU1

Assoc.prof.dr.ing. Nicolae CLEJU
5G Lab member and researcher in signal processing and artificial intelligence (TUIASI)

Nicolae Cleju este conferențiar la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, România. A obținut titlul de doctor în 2012, cu o teză despre algoritmi și aplicații de achiziție comprimată a semnalelor. Interesele sale de cercetare se concentrează în domeniul procesării semnalelor și al învățării automate, cu accent pe reprezentări rare ale semnalelor și problemele de optimizare asociate, precum și pe aplicațiile lor în semnalele biomedicale. Dl. Cleju predă în cadrul unor discipline de procesarea semnalelor, este implicat în mai multe proiecte de cercetare și a fost director de proiect pentru o bursă postdoctorală UEFISCDI privind utilizarea tehnicilor de reprezentare rară pentru procesarea semnalelor biomedicale.

ANDREEA_MILITARU1

PhD student Andreea MILITARU
5G Lab member and researcher in connected computer vision (TUIASI and Continental)

Andreea este student doctorand al Universității “Gheorghe Asachi” din Iași și este totodată software developer în departamentul SCT din Continental. În 2019 a participat la competiția internațională European Mobility Challenge cu scopul de a dezvolta o solutie inteligentă și eficientă de a îmbunătăți mobilitatea și de a crește siguranța în Iași. Teza de disertatie a constat în dezvoltarea unei aplicații de tip Android care permite schimbul de informații de localizare între șofer și pieton. Ea a început studiile doctorale în anul 2021 și acum lucrează la teza “Rețele fiabile de comunicații pentru protecția utilizatorilor vulnerabili în intersecții inteligente”. În Orange Fab este parte a start-up-ului Traffic Interact care își propune să crească siguranța și să reducă congestiile la nivelul intersecțiilor prin utilizarea comunicațiilor mobile între participanții la trafic.

RAZVAN_LAZAR1

Asist.drd.ing. Razvan LAZAR – Membru 5G Lab și cercetător în comunicații în rețea pentru vehicule interconectate (TUIASI)

Răzvan Lazăr este asistent la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, Romania. În calitate de asistent, ține ore de laborator la disciplinele Transmisia datelor – Controlul la distanță al proceselor și Comunicații în sisteme de conducere. Și-a început studiile doctorale în 2020, iar teza sa se intitulează „Evaluarea fiabilității comunicațiilor în rețea pentru vehicule interconectate”. Interesele sale actuale de cercetare includ fiabilitatea comunicațiilor în rețea, comunicațiile V2X, comunicațiile celulare, rețele de comunicații în vehicule și sistemele încorporate. De asemenea, Răzvan Lazăr are o experiență de peste 7 ani în industria automotive.

ION_BOGDAN1

Prof.dr.ing. Ion BOGDAN – 5G Lab member and senior researcher in mobile communications (TUIASI)

Prof. Ion BOGDAN este profesor asociat la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Iași, cercetător și conducător de doctorat. A coordonat granturi de cercetare câștigate prin competiție națională privind caracterizarea canalului radio mobil, analiza și proiectarea rețelelor celulare de comunicații, transmisii de bandă largă, evaluarea și minimizarea riscurilor de securitate în rețelele radio. A publicat peste 140 de lucrări științifice, a fost membru în comitete de organizare / comitete științifice la conferințe științifice, recenzor la reviste științifice, expert evaluator ARACIS și CNCSIS.


Despre Orange

Orange România este liderul pieței locale de telecom și oferă clienților săi, atât utilizatori individuali, cât și companii, cea mai extinsă acoperire și un portofoliu complet: servicii de telefonie mobilă și fixă, internet, televiziune, soluții smart home, servicii financiare Orange Money, soluții IT&C pentru companii în zona de cloud, business Wi-Fi, inclusiv analytics și securitate cibernetică. Cu peste 10 milioane de clienți, Orange România este operatorul numărul 1 în ceea ce privește performanța serviciilor de voce și date din zonele metropolitane și rurale din țară.

În prezent, reţeaua comercială Orange 5G este disponibilă în Bucureşti, acoperit 100% 5G, și în alte 14 orașe: Bragadiru, Brașov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal, Timișoara și Voluntari.

Despre Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI)

TUIASI se numără printre cele mai vechi și mai renumite instituții publice de învățământ superior din România, cu o tradiție importantă în cercetarea științifică, în desfășurarea de activități creative și de utilizare inovativă a cunoștințelor în domeniile fundamentale ale Ingineriei, Arhitecturii și Urbanismului. Cu 11 facultăți, aproximativ 14000 de studenți, 630 de cadre didactice și 250 de cercetători care lucrează în 24 de centre de cercetare, TUIASI este axată pe transferul de cunoștințe în special în ariile multidisciplinare ale ingineriei în tehnologii avansate, producând aproape 65% din brevetele românești și oferind răspunsuri semnificative la provocări globale din sănătate, mobilitate, energie, industrie sau mediu.

Despre Continental Automotive România - Iași

Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 39,4 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 200.000 de angajați în 57 de țări și piețe.

În perioada 1999 - 2022 Continental a investit peste 2,2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul anului 2022, Continental avea peste 19.000 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Tag-uri

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.