Telemedicină cu ajutorul infrastructurii 5G - Telios Care a validat soluția în cadrul 5G Lab

23 aug. 2021

Cu ajutorul infrastructurii 5G și a resurselor din 5G Lab, Telios Care, un startup din acceleratorul Orange Fab, oferă o soluție de telemedicină care asigură consultații medicale profesionale la distanță, prin telefon sau conferințe video.

Accesul facil la servicii medicale profesionale este posibil datorită infrastructurii 5G ultra-fiabile, cu latență scazută, ce permite nu doar accesul la îngrijiri medicale, ci elimină și riscul expunerii virale. Cu alte cuvinte, vizita virtuală la medic se desfășoară mai rapid, mai eficient și mai sigur.

5G oferă un standard de conectivitate superior generațiilor anterioare de rețele mobile, ceea ce asigură o calitate mai bună a fluxurilor video și viteze mari cu care medicii vor putea prelua și prelucra informații în timp real de pe dispozitivele conectate. Iar aici nu ne referim doar la telefon, ori tableta, ci și la aparatura de măsurare a tensiunii, ori de evaluare a leziunilor cutanate, precum cele prezente, deja, în farmaciile Alphega. Toate acestea sunt posibile datorită:

  • flexibilității de a aloca rapid resurse de rețea sub forma unui slice (slice uRLLC - Ultra Reliable Low Latency Communications)
  • latenței reduse (de sub 5 ms), esențială pentru trimiterea măsurătorilor către medic în timp real
  • efectuării consultației video prin intermediul slice-ului dedicat (slice eMBB - Enhanced Mobile Broadband), care se întâmplă în paralel cu măsurătorile.

De asemenea, considerând evoluția prognozată a numărului și tipului de dispozitive din categoria internetul obiectelor  (IoMT – Internet of Medical Things), 5G vine în sprijinul furnizorilor de servicii de telemedicină cu posibilitatea de a defini un slice de rețea de tip mMTC (massive Machine Type Communications).

Progresul înregistrat de telemedicină este doar un exemplu al beneficiilor infrastructurii 5G.  În viitor, capacitatea de a face schimb rapid și sigur de conținut de înaltă definiție va sprijini nu doar teleconsultațiile, ci și colaborarea multidisciplinară între instituții, fie ele academice, private sau de stat.

Securitatea datelor doctorilor și pacienților, precum și disponibilitatea serviciului de telemedicină la cele mai înalte standarde au o importanță critică. De aceea, validarea soluției în cadrul Orange 5G Lab a implicat și un audit complex al securității platformelor software Telios, atât a serverelor cât și a aplicațiilor client, a configurațiilor și a proceselor folosite în Telios Care, pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a informațiilor sensibile dar și a disponibilității și integrității platformei, împotriva celor mai importante amenințări cibernetice.

Auditul a fost realizat de către specialiștii în securitate cibernetică din 5G Lab, în perioada Iulie – August 2021.


Realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București, 5G Lab este primul hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. Laboratorul face parte dintr-o inițiativă internațională a Orange, care își propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea valorii, utilității și oportunităților aduse de 5G în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie digitală.

Tag-uri

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.